Om refluks, råd & behandling

Kort fortalt om refluks:

Refluks betyder tilbageløb af maveindhold fra mavesækken. Tilbageløbet kan bestå af mælk/mad og/eller af  (ren) mavesyre. Alle kan opleve refluks, ligesom de fleste babyer gylper. Denne form for refluks uden voldsomt ubehag kaldes også: Refluks (GØR/GER). Når der opstår voldsomt ubehag og i slemme tilfælde også syreskader kaldes det:

Refluks sygdom (GØRD/GERD)

Denne side handler om refluks sygdom, der på siden bare kaldes refluks.

Refluks sygdom (GØRD/GERD) findes i to former:

Refluks: Voldsom og hyppig gylp der kommer ud af munden.

Silent refluks: Uden gylp eller sjælendt gylp der kommer ud af munden. Ved silent refluks “ætser” syren både på vej op igennem spiserøret og igen på vej ned tilbage i mavesækken. Derfor er silent refluks ofte endnu mere smertefuld end “ikke silent refluks”, og det kan være sværere at opdage.

Refluks sygdom findes i mange forskellige sværhedsgrader. Mange tilfælde af refluks kan afhjælpes uden brug af medicin, men i svære tilfælde af refluks kan der i svælget forekomme syreskader, der kræver medicinsk behandling, oftest som en kur på 2-8 uger.

Der er stor forskel på refluks sygdom (GERD, gastroesophageal reflux disease) og på gastroøsofageal refluks (GER, gastroesophageal reflux). GER er en normal fysiologisk proces hos både spædbørn, børn/unge og voksne, og den aftager eller forsvinder i løbet af første leveår. Altså, de fleste babyer gylper, og det er helt normalt. Når det ikke længere er normalt, er der tale om ”Gastroøsfageal reflukssygdom” (GERD, gastroesophageal reflux disease).

Ved refluks sygdom (GERD) giver refluksen hyppige og vedvarende gener eller komplikationer for barnet, fordi det maveindhold, der løber fra mavesækken op igennem spiserøret, har et højt indhold af syre eller er ren syre. Bøvserne kan ligeledes være meget syreholdige.

På denne side omtaler jeg som skrevet GERD som refluks. Jeg henviser til nedenstående sider for mere info omkring refluks:

Babyinstituttet: https://babyinstituttet.dk/refluks-silent-reflux Refluksforeningen: www.refluksboern.dk 

Jeg har skrevet om alternativ (ikke medicinsk behandling), råd og tiltag her:

Alternative hjælpemidler/medicin

Se evt. min livevideo om “Hjælp til refluks & kolik” her: https://www.facebook.com/refluksfamilie/videos/593738441073342/ 

Jeg opfordrer altid til at søge lægehjælp ved sygdom. Jeg opfordrer til, at man som forældre tilegner sig viden om refluks og evt. opsøger støtte blandt andre, der kender til magtesløsheden (og søvnløsheden).

Refluks/kolik/baby i smerte Når babyer græder mere end tre timer om dagen, tre gange om ugen, i mere end tre uger, kaldes det “kolik”. Kolik er ikke en diagnose, derfor ved man ikke, hvorfor babyen græder, og hvor det gør ondt.  I tilfælde af “kolik” og refluks mener jeg, at disse tiltag er værd at prøve.

Her er nogle af de tiltag der hjælper mange: 

-Mælkesyrebakterier 

-Kropsbehandling (osteopati & kranio sakral terapi)

-Mælkefri diæt (Afprøv i 4 uger)

-Magnesium lotion

-Bade i Epsom salt

-Zoneterapi & babyakupunktur

-Homøopati (Naturlægemiddel uden bivirkninger) 

-Udskift D-dråber (evt til spray der optages i munden og ikke skal ned i fordøjelsen)

-Tjek for stramt tungebånd 

-Fiskeolie (Artic Cod Liver Oil)

-Ved forstoppelse prøv evt. homøopati eller Hydro c

-Lav “Natron-testen” 

Hvis lægen vurderer, at refluksen kræver medicinsk behandling, kan følgende gives:

Graviscon (Gerne Graviscon Infant eller siliocol gel der er uden aluminium) Nexium Omeprazol

Medicin udskrives af praktiserende læge/børnelæge/hospital.

Følg med på Facebook og Instagram:

www.facebook.com/refluksfamilie 

Jeg holder workshops om refluks, og giver zoneterapi, behandlingerne foregår på Frederiksberg, KBH, du er velkommen til at skrive og booke en tid.

Tilmelding til workshops, zoneterapi og spørgsmål via:  mail@refluksfamilie.dk

Workshops om refluks: Lær at give zoneterapi & og “tøm mit hoved” for alt hvad jeg ved om refluks og maveproblemer 0g naturlige tiltag.

Næste workshop 25/6/20 i Birkerød.

Tilmelding: Mail: refluksfamilie@hotmail.com

Alle indlæg er skrevet ud fra min personlige erfaring, viden og overbevisning. Du skal altid tale med din læge ved sygdom.

 

Tilmeld refluksfamilies nyhedsbrev

* indicates required

Leave a Reply