Mælkesyrebakterier/Probiotika

Mælkesyrebakterier/Probiotika

Se evt. min livevideo om “Hjælp til refluks & kolik” her: https://www.facebook.com/refluksfamilie/videos/2095208350593367/

Om probiotika 

Over 70% af vores immunforsvar sidder i tarmen. Bakteriesammensætningen i tarmen (mikrobiomet)er allerede etableret efter de første få leveår. Derfor er det super godt at hjælpe til gode betingelser ved at tilføre mælkesyrebakterier. Studier har vist at gode mælkesyrebakterier har en gavnlig effekt på blandt andet refluks, på fordøjelsen, på immunforsvaret, på hjernen, på demens, stres, depression og meget mere. Det er derfor godt at indtage, både for babyer, børn og voksne. Det er faktisk et af de eneste midler der endnu er bevist har effekt på refluks (og meget mere) og så er det tilmed naturligt, sundt og uden bivirkninger.

Urmennesket havde omkring 1000 forskellige bakteriearter i sin tarm. Men diversiteten i det moderne menneskes tarmflora er betydeligt mindre. Synderen kunne meget vel være de store mængder fabriksfremstillet mad fyldt med tilsætningsstoffer og emulgatorer og raffinerede fødevarer, ligesom at vitaminerne og mineralerne i fødevarerne bliver færre. Dertil kommer en overdreven hygiejne samt et stort forbrug af antibiotika, der også gør skade på bakteriesammensætningen.

Hvis barnet er kommet til verden via kejsersnit, eller hvis moderen (eller barnet) har fået antibiotika, og/eller hvis barnet ikke er blevet ammet i minimum 4 måneder, er der ekstra grund til at give mange mælkesyrebakterier. 

Amning:

Der er mange positive aspekter ved amning. En af dem er, at moren via amning giver sine gode tarmflorabakterier videre til sin baby.

Amningen er også en vigtig del af udviklingen af babyens bakteriesammensætning/mikrobiota. Modermælken indeholder et kulhydrat (kaldet oligosakkarider), som er perfekt føde for bifidobakterier (en god bakterieart), som er til stede i stort antal i babyens tarmflora. Altså, når kulhydratet, der er i modermælken, er tilstede, vil der komme flere af de gode bifidobakterier. Hvis disse gode bakterier ikke lever i tarmen, giver det plads til andre “ikke så gode” bakterier i tarmfloraen.

Hvis barnet ikke bliver ammet, vil bakteriesammensætningen være anderledes, og tarmfloraen vil derfor også have en anden bakteriesammensætning end hos børn, der bliver ammet, fordi modermælkserstatninger ikke indeholder alle de forskellige kuldhydrater (oligosakkarider), som fodrer de gavnlige bifidobakterier.

Når babyen drikker modermælk, bliver morens immunforsvar givet videre til babyen. Derfor er det af vital betydning, at den ammende mor spiser probiotika/mælkesyrebakterier og generelt spiser sundt. Hos babyer der får flaske vil jeg anbefale at give NDS Panda 1, der er speciallavet mælkesyrebakterier til flaskebørn, der får bakteriesammensætningen til at ligne den hos ammebørn. Desuden er modermælkserstatning hårdere at fordøje, derfor oplever mange også forstoppelse og træg tarm når barnet flaskeernæres.

Fødsel:

Under fødslen møder babyen for første gang bakterier. Under en vaginal fødsel får babyen bakterier fra morens tarm- og skedeflora, og disse bakterier vil straks etablere sig i babyens tarm og begynde at danne hovedgrundlaget for en tarmflora.

Når babyen er født, møder han/hun derefter hudbakterier og bakterier fra det sted, han/hun kommer til verden. Ingen mennesker har den samme bakteriesammensætning i maven, ej heller enæggede tvillinger, da hele bakteriesammensætningen bygges op i forhold til, hvad den enkelte møder/rører/luftpartikler/hvad vi slikker på/spiser osv. 

Kejsersnit:

Børn, der er taget ved kejsersnit, og som ikke bliver ammet, har en anden tarmflora, der har indflydelse på udviklingen af deres immunsystem. De møder nogle helt andre bakterier som de første, når de kommer til verden. Her er det ikke moderens tarm- og skedeflora, babyen først møder, for under et kejsersnit møder babyen i første omgang hudbakterier fra personalet på hospitalet, bakterier der svæver rundt i luften osv. Børn, der er taget ved kejsersnit, og som ikke er blivet ammet, har eksempelvis en øget forekomst af allergi og astma på grund af bakteriefloraen. Derfor kan det være ekstra vigtigt at spise gode probiotika. Ved kejsersnit kan det anbefales at lave en “vaginalpodning”, hvor babyen får tilført bakterier fra moderens skede via et stykke gaze, der har siddet oppe i moderens skede inden kejsersnittet. Gazen bliver viklet rundt om den nyfødte baby. Lidt mærkeligt? Men effektivt og med gode resultater. 

Antibiotika/Penicilin: Antibiotika som penicilin er en vigtig opfindelse, fordi det slår sygdomsfremkaldende bakterier ihjel, som f.eks en grim lungebetændelse, men penicillin og andre antibiotika slår også en masse gavnlige bakterier ihjel. Det kan skabe mange forskellige ubalancer når der er kuk i bakteriesammensætningen i tarmene. Antibiotika kan på den måde være med til at skabe maveproblemer, eksem, astma og refluks og meget mere.

Kroppen og bakteriesammensætningen kan have brug for hjælp til at blive genoprettet efter en antibiotikakur. Man genopretter ved at tilføre nye gode bakterier via mælkesyrebakterier, probiotika og præbiotika. Hvis moren har fået antibiotika under graviditeten, eller babyen har fået antibiotika, er der ekstra brug for nye gode bakterier (probiotika/mælkesyrebakterier).

 

Tilføj Dicoflor:

I Dicoflor er der en bakterie (Lactobacillus Rhamnosus GG) der kun findes i mærket Dicoflor/Culturelle. Studier har vist at denne type mælkesyrebakterie, har god effekt på både intolerance, allergi, refluks, eksem, mavesmerter, irritabel tyktarm, forstoppelse, diarré, dårlig vækst mm., Dicoflor ser ud til at beskytte mod mælkeproteinintolerance/overfølsomhed. Dicoflor kan gives fra nyfødt, f.eks. drysset på brystvorten inden amning eller i lidt vand på en ske, i flaske eller i sprøjte. Ammemor kan også med fordel tage det ved mistanke om intolerance/allergi/børneeksem. Til børn, der får modermælkserstatning, anbefales Dicoflor fra 2 uger gammel. Hvis du fuldammer, er det godt selv at spise mælkesyrebakterier og give barnet mælkesyrebakterier fra 4 måneder gammel.

 Da der kun er en enkelt bakteriestamme i Dicoflor, anbefaler jeg også at give Udos Choice, Gutpro eller NDS Panda. Mælkesyrebakterier optages bedst på tom mave, blandet i lidt lunken vand/mælk/saft. Ikke juice.

 

Sådan giver man probiotika/mælkesyrebakterier: 

Til de helt små babyer gives det i dråbeform, f.eks Duolac, Biogaia eller Lactocare.

Pulver: 1/2-1 teskefuld i lidt vand eller mælk én gang dagligt. (Trap langsomt op ved opstart med en knivspids de første par dage).  Gives mininum 5 minutter før et måltid, gerne på “tom mave”. Giv mælkesyrebakterier (pulver) i kop, flaske eller sprøjte. (Udos Choice Infant kan også drysses på maden). Når jeg har opbrugt et glas med probiotika/mælkesyrebakterier skifter jeg ofte til et andet mærke med en anden bakteriesammensætning. Dette gør jeg for at sikre mig, at man får en masse forskellige bakterier, da det kan være svært at vide hvilke man evt. mangler. Man må prøve sig frem. Jeg skifter mellem NDS Panda, Udos Choice Infant, Gutpro og Dicoflor til børn over 6 mdr. Over 70% af immunforsvaret sidder i tarmen. Det er bevist at gode mælkesyrebakterier har en gavnlig effekt på refluks, på fordøjelsen, på immunforsvaret, på demens, stres, depression, psykiske lidelser og meget mere. Det er derfor virkelig godt at indtage, både for babyer, børn og voksne.

Når du begynder at give mælkesyrebakterier anbefaler jeg at starte med en knivspids og i løbet af en uges tid trappe op til 1/2-1 teskefuld.

 

 Anbefalede mærker:

Når man skal vælge mælkesyrebakterier/probiotika, er det godt at vælge nogen med en høj mængde af bakterier, og hvor der er flest muligt forskellige bakteriestammer i kapslerne/pulveret.. Det er forskelligt hvilke bakterier vi/barnet mangler eller har overvækst af, derfor kan det være at man skal igennem nogle foreskellige mærker af mælkesyrebakterier inden man finder lige dem som barnet mangler. Jeg anbefaler disse mærker der alle har en meget høj mængde af bakterier og bakteriearter. Disse anbefaleringer gælder både til babyer, der er født vaginalt og ved kejsersnit, ved babyer, der bliver ammet, og babyer, der får flaske.

Danske mærker: (Kan købes i helsekostbutik og på nogle apoteker). 0-4 måneder gammel: Skift imellem Duolac og Lactocare (D-dråber med mælkesyrebakterier i). Skift evt. mellem de to mærker hver anden dag, eller skift mærke når der er en der er brugt op. Ift til d-dråber kan man opleve at barnet reagerer på olien i og man derfor skal skifte mærke. Se evt. D-vitamin

Fra 4 måneder gammel: Forsæt med f.eks Duolac med tilføj ekstra: Udos Choice Super Infant eller NDS Panda Dicoflor (Anbefaler jeg at supplere med i en periode)

Udenlandske mærker: (Købes på nettet) Gutpro Ther-Biotic Complete powder Doctors Best Digestive Probiotic 20 billion

(Giv gerne flere af mærkerne samtidig, eller skift til et andet mærke når du har opbrugt en bøtte. Ved mindre du mærker tydelig effekt med det første mærke du afprøver – så har de fundet de rigtige )

Jeg rådgiver gerne via mail@refluksfamilie.dk

Gives væk fra Movicol

Hvis dit barn får Movicol kan det være godt at give mælkesyrebakterier og Movicol adskilt.  Jeg har god erfaring med produktet Hydro C, der ligesom Movicol, laver osmose i tarmen (trækker vand ind i tarmen), men kun består af naturlige mineraler og c-vitamin om som ikke skyller bakterierne ud.

Workshops om refluks: Hør mere på mail@refluksfamilie.dk eller se events på www.facebook.com/refluksfamilie

Kilder:

“Tarme med charme” af ph.d. og forsker Giulia Enders “Hjernens Nye Liv” Af hjerneforsker David Pealmutter Læger Formidler – Refluks. Podcast “Trygge Forældre”. “Kroppens opbygning og funktion. Introduktion til anatomi og fysiologi” af læge, ph.d Kjeld Bruun-Jensen

Artikel af Ingrid Spilde:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/byd-dine-tarmbakterier-velkommen-de-hjaelper-dig

  Artikel af Postdoc. Janne Marie Laursen:  https://videnskab.dk/krop-sundhed/din-tarmflora-er-vigtigere-end-du-tror  

 

Link til studie om intolerance og Dicoflor: https://onlinelibrary.wiley.com/…/…/j.1365-277X.2006.00660.x

Link til studie om mavesmerter og fordøjelsesproblemer og Dicoflor: https://onlinelibrary.wiley.com/…/…/j.1365-2036.2011.04665.x

Link til studie om eksem og Dicoflor: https://onlinelibrary.wiley.com/…/…/j.1365-2222.2000.00948.x

Studie om probiotika ift kolik og refluks: https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/1812293?fbclid=IwAR2GBWJR-6TbLGKE6Pfh44fwUW_oVizoO9g-IJ84Cncur7F_Rn3obTVUyV8 Kontakt: mail@refluksfamilie.dk Kontakt mig gerne for rådgivning eller tilmelding til workshop om zoneterapi eller tid til zoneterapi.

Følg med på Facebook: www.facebook.com/refluksfamilie

Alle indlæg er skrevet ud fra min personlige erfaring, viden og overbevisning. Du skal altid tale med din læge ved sygdom. 

 

Tilmeld refluksfamilies nyhedsbrev

* indicates required

Leave a Reply