D-vitamin

D-vitamin har en stor betydning for hele kroppens sundhed. 

Jeg taler med en del forældre der fravælger at give deres børn D-dråber, fordi de mistænker at dråberne giver mavesmerter eller øget refluks. Hvis du oplever dette, er det en god idé at skifte til et andet produkt, med en anden olie i, da det ikke er selve D-vitaminen børnene evt. reagerer på, men derimod den givne olie.

D-vitamin får vi naturligt igennem solens stråler, når de skinner på vores hud. Vi bor i en del af verden med mange perioder i løbet af året hvor solen ikke skinner på vores hud. Om vinteren er vores hud derudover ofte dækket til. Om sommeren har vi ofte solcreme på, hvilket også blokerer for optagelsen af D-vitamin. Der findes en lille smule D-vitamin i f.eks fisk og æg, men det er meget svært at få D-vitamin nok til at kroppen har det optimalt. Derfor anbefaler jeg at de fleste børn og voksne spiser tilskud af D-vitamin, særligt i vinterhalvåret. 

Lidt om betydningen af D-vitamin

– D-vitamin er vigtig immunforvaret.  I visse kredse bliver D-vitamin-tilskud kaldt af “influenza-vaccination”, fordi det opbygger immunforsvaret.

-D-vitamin er essentiel for optagelsen af kalk. Der er vigtig for blandt andet knogler og tænder.

  • D-vitamin har betydning for humøret. Mangel på D-vitamin kan kobles til træthed og depression. 
  • D-vitamin har betydning for hjernen og for hjerte-kredsløbet. – D-vitamin  Sænker risiko for luftvejssygdomme.

Mangel på D-vitamin kan give disse symptomer:

Dårlige tænder. Søvnløshed, svækket immunforsvar, træthed, svækkede knogler mm. 

Blodprøver kan måle niveauet af D-vitamin i kroppen. Dette kan anbefales at få testet hos lægen hvis der er mistanke.

D-vitamin tilskud: Jeg er glad for de D-dråber der også indeholder mælkesyrebakterier. F.eks Duolac, Lactocare og Biogaia.

 Hvis du har dårlig erfaring med dråber, f.eks med mistanke om at de giver mavebøvl, kan jeg anbefale sprayen “D-lux” der sprayes i munden og bliver optaget i mundslimhinden og derfor ikke skal ned i maven. 

Derudover er jeg rigtig glad for fiskeolien Arctic Cod Liver Oil + D. Der findes en udgave fiskeolien både med og uden D-vitamin. 

Til børn der kan tygge vil jeg anbefale  som basis at spise et multivitamin (jeg er glad for Omnimini fra Biosym). Ved vitaminmangel kan man også bruge den flydende multivitamin fra Salus.

Se min video om D-vitamin her: Video om D-vitamin

 

 

  • Ved sygdom skal man altid opsøge læge.

Leave a Reply