Om refluks, behandling og råd

Refluks

Græder dit barn meget? Vrider sig og laver flitsbue? Sover dit barn dårligt og uroligt? Tager dit barn ikke nok på i vægt? Overspiser det? Så kan der måske være tale om refluks.

Refluks betyder tilbageløb af maveindhold fra mavesækken til spiserøret. Alle babyer har tilbageløb, ligesom de fleste babyer gylper efter måltider. Denne form for tilbageløb/refluks, der er uden ubehag, kræver ikke behandling. Babyerne kaldes “glade gylpere”, de trives og tager på i vægt.

De babyer der derimod gylper med voldsomt ubehag og/eller græder meget og ofte, sover dårligt eller ikke tager på i vægt bør vurderes om hvorvidt de lider af refluks sygdom. 
Refluksfamilie henvender sig til de børn der lider af reflukssygdom.

Refluks sygdom findes i to former:

Refluks med gylp: Voldsom og hyppig gylp der kommer ud af munden med ubehag.

Silent refluks: Tilbageløb uden gylp. Ved silent refluks “ætser” maveindholdet både på vej op igennem spiserøret og igen på vej tilbage ned i mavesækken.

Refluks sygdom forekommer i forskellige sværhedsgrader. De fleste babyer kan afhjælpes uden medicinsk behandling.

Ved refluks sygdom har barnet hyppige og vedvarende gener, fordi det maveindhold, der løber fra mavesækken op igennem spiserøret, har et højt indhold af syre.

Hvad kan man gøre?

Det er altid en god idé at opsøge sin læge, for at få udelukket andre alvorlige sygdomme.

I svære tilfælde kan lægen vurdere at refluksen kræver medicinsk behandling. Ofte udskriver lægen protumpumpehæmmende medicin, som en kur på 2-8 uger. Vær opmærksom på at denne medicin har en del bivirkninger og ikke bør være første tiltag man afprøver.

Refluks er oftest et symptom på en anden ubalance. Derfor kan det være godt at forsøge at finde årsagen til ubalancen. Jeg oplever at ubalancerne ofte stammer fra:

-Låsninger og spændinger i kroppen, f.eks efter en hård, hurtig eller langsom fødsel.

  • Dårlig sammensætning af bakterier i tarmene der kan give en dårlig fordøjelse, f.eks med forstoppelse, diarré og eller ildelugtende afføring.
  • Fødevareintolerance, allergi eller overfølsomhed.

Hos babyer er der ofte tale om en reaktion på komælk. Over 40 % af børn på refluks er overfølsomme overfor komælk i spædbarnsårene.

– Stort luftindtag under amning/flaske.

– Øvrige: Stramt tungebånd, mineral og vitaminmangel.

Refluksfamilies råd:

1. Hæv hovedgærdet på barnets seng, i barnevognen på puslebordet og alle steder barnet ellers ligger fladt. Det det det sværere for maveindholdet i løbe op i spiserøret.

2. Opsøg en kropsbehandler
Spændinger og låsninger i kroppen kan medføre ubehag, smerte og være årsag eller medårsag til refluks-symptomerne.

3. God bøvseteknik og ammeteknik. Hvis barnet sluger meget luft under spisning og ikke kommer af med luften, kan luften medføre stor smerte, når den udvider de små tarme. Luften kan også medføre reflukssymptomer.

4. Mælkefri diæt

I følge “Børnelægernes officielle guide mod refluks” skal lægerne som det første anbefale en diæt uden komælk. Det vil sige, hvis moderen ammer skal hun udelukke alt komælk fra sin kost, eller en (ko)mælkefri modermælkserstatning hvis barnet får flaske. Det anbefales at man holder en diætperiode på 3 uger for at se om det mindsker eller fjerner symptomerne.

5. Mælkesyrebakterier

Refluks hænger sammen med fordøjelsen. En god fordøjelse er alfa og omega for vores sundhed. Over 70% af vores immunforsvar sidder i vores tarme, nemlig som tarmbakterier. Det gælder om at have rigtig mange gode tarmbakterier for at have en sund fordøjelse og et godt immunforsvar. Vi kan tilføje gode bakterier til tarmen ved at give vores barn mælkesyrebakterier.

Man kan købe nogle gode dråber med D-vitamin tilsat mælkesyrebakterier på apoteket.

At have et barn der græder og sover dårligt er ekstremt opslidende for forældrene.
Man er bekymret, ked af det, frustreret og totalt udmattet.

Vi vil råde til at man melder situationen ud til sit netværk og tager imod alt den hjælp de kan tilbyde.
Det kan være små ting som at andre:
– Går en tur med barnet.

– Køber ind for jer.

  • Laver mad til jer (fryser rester ned til en anden dag)
  • Gør rent og vasker tøj
  • Bare holder en med selskab. Det kan være enormt ensomt, frusterende og sorgmodigt at have et barn der græder og som man ikke er i stand til at fjerne smerten fra.

Har du brug for mere personlig rådgivning kan du booke en rådgivningssamtale i vores webshop.

mail@refluksfamilie.dk

www.facebook.com/refluksfamilie

www.instagram.com/refluksfamilie

Indlæg skrevet af

Mathilde Juhl Lyneborg

Zoneterapeut & Børnesundhedsvejleder

Ejer af www.refluksfamilie.dk og mor til et barn der tidligere led af svær refluks mm.

Kort fortalt om refluks:

Refluks betyder tilbageløb af maveindhold fra mavesækken til spiserøret. Tilbageløbet kan bestå af mælk eller mad eller af ren mavesyre. Alle babyer har tilbageløb, ligesom de fleste babyer gylper. Denne form for tilbageløb/refluks, uden ubehag, kræver ikke behandling. Babyerne kaldes “glade gylpere”, de trives og tager på i vægt.

De babyer der derimod gylper med voldsomt ubehag og/eller græder meget og ofte, sover dårligt eller ikke tager på i vægt skal vurderes hvorvidt de lider af refluks sygdom.

Refluks sygdom (GØRD/GERD)

Denne side handler om refluks sygdom, der på siden bare kaldes refluks.

Refluks sygdom (GØRD/GERD) findes i to former:

Refluks: Voldsom og hyppig gylp der kommer ud af munden.

Silent refluks: Uden gylp eller sjælendt gylp der kommer ud af munden. Ved silent refluks “ætser” syren både på vej op igennem spiserøret og igen på vej ned tilbage i mavesækken. Derfor er silent refluks ofte endnu mere smertefuld end “ikke silent refluks”, og det kan være sværere at opdage.

Refluks sygdom findes i mange forskellige sværhedsgrader. Mange tilfælde af refluks kan afhjælpes uden brug af medicin, men i svære tilfælde af refluks kan der i svælget forekomme syreskader, der kræver medicinsk behandling, oftest som en kur på 2-8 uger.

Der er stor forskel på refluks sygdom (GERD, gastroesophageal reflux disease) og på gastroøsofageal refluks (GER, gastroesophageal reflux).
GER er en normal fysiologisk proces hos både spædbørn, børn/unge og voksne, og den aftager eller forsvinder i løbet af første leveår. Altså, de fleste babyer gylper, og det er helt normalt. Når det ikke længere er normalt, er der tale om ”Gastroøsfageal reflukssygdom” (GERD, gastroesophageal reflux disease).

Ved refluks sygdom (GERD) giver refluksen hyppige og vedvarende gener eller komplikationer for barnet, fordi det maveindhold, der løber fra mavesækken op igennem spiserøret, har et højt indhold af syre eller er ren syre. Bøvserne kan ligeledes være meget syreholdige.

 

Denne side kan ikke stå i stedet for lægehjælp.
Jeg opfordrer altid til at søge lægehjælp ved sygdom.
Jeg opfordrer til, at man som forældre tilegner sig viden om refluks og evt. opsøger støtte blandt andre, der kender til magtesløsheden (og søvnløsheden).

 

Hvis lægen vurderer at refluksen kræver medicinsk behandling af refluks kan følgende gives:

Graviscon
Nexium
Omeprazol

PPI (prontompumpehæmmer som Nexium og Omeprazol) har flere bivirkninger. De hyppigste i form af hovedpine, diarré, forstoppelse, kvalme eller pneumoni og ved langtidsbrug skal man være opmærksom på blandt andet vitamin B-12 og jernmangel

PPI er lavet som en kur på 4-8 uger. Mange med svær grad af refluks indtager dog medicinen i længere tid.
Ved udtrapning af PPI, efter længere tids forbrug, ses fænomænet rebound hvor symptomerne kort kommer igen.

Medicin bør kun udskrives af børnelæger eller på hospital.

Syrepumpehæmmere er ikke godkendt til børn.

Alle indlæg er skrevet ud fra min personlige overbevisning og viden. Du skal altid tale med din læge ved sygdom.